Ea a inventat sutienul: Ida Rosenthal

Ea a inventat sutienul: Ida Rosenthal

Ida Rosenthal este considerata ca una dintre cei care au revolutionat America, povestea ei putind fi citita in cartea lui Harold Evans, „They Made America„.

O rusoaica evreica imigranta a vindut femeilor americane primele dessuuri care sa le puna in evidenta formele feminine, aparind astfel sutienul.

Croitoreasa socialista

In 1904, o imigranta tarista de doar 18 de ani, Ida Kaganovich, s-a alaturat idealurilor socialiste, crezind în drepturile femeilor. După fuga ei cu o mătuşa şi un unchi în Hoboken, New Jersey, increzatoarea si visatoarea Ida si-a americanizat numele, luindu-si numele de Cohen. Doi ani mai târziu, ea s-a căsătorit cu cel pe care l-a urmat in SUA, William Rosenthal. In timp ce lucra pentru alţii, Ida si-a cumpărat o maşină de cusut Singer.

Schimbare pentru Femei

Afacerile familiei Rosenthal au crescut în timpul primului război mondial, precum şi in 1921, cind ea a deschis un magazin de rochii in Manhattan cu un partener, Enid Bisset. William s-a alăturat ei. Epoca femeilor denumita „Jazz Age”  a fost caracterizata printr-o mare de schimbari culturale; au câştigat dreptul la vot şi dreptul de a lucra in fabrici, magazine, birouri in timp ce economia urbana s-a extins.

Noile tinute in care mergeau la munca le faceau pe femei sa arate „baieteste”, uniformele stringind sinii, facindu-i sa para foarte plati. Plină de viaţă, Ida a deplâns moda. „De ce luptam impotriva naturii?” a întrebat ea. Pentru a face ca femeile sa arate mai bine in rochii, Enid şi William au atasat rochiei un fel de banderola built-in cu cupe care sa separe şi sa sprijine sânii. Clientele au fost imediat incintate de aceasta inovatie si au cerut sa fie croita seaprat. Prin 1922, micul magazin de rochii si-a laut numele de MAIDEN FORM si au angajat un vanzator. Despre acest nou produs se vorbea din gura in gura, lucru ce le-a adus tot mai mult succes, şi în 1925, la cerea lui Ida, partenerii ei s-au oprit din a confectiona rochii, pentru a se concentra asupra noului produs:sutienul. În 1928, au vandut 500,000 de sutiene(brass). Compania a supravieţuit crizei economice  şi pensionarii partenerului Enid, şi până la sfârşitul anului 1930 produsele Maiden Form erau vândute în magazine din întreaga ţară şi în lume.

Ida a devenit un manager si marketer de geniu, facind cu William o pereche foarte creativa si competitiva. William a conceput dimensiuni standard pentru cupe, precum si primul sutien special pentru mamici. Ida gestiona finanţele societăţii, procesul de fabricaţie, precum şi activitatea vânzărilor. Ea a cumpărat reclame, a negociat cu sindicatele si şi-a prezentat linia de producţie. Ei si-au fidelizat clientela prin continuarea vechilor stiluri dar au produs si modele noi, asigurindu-si o gamă largă de comercianţi cu amănuntul.

Cel mai important e ca au construit un brand.In 1949, au pornit o campanie de publicitate care uimea lumea cu fotografii cu femei în sutiene.

I dreamed …..in my maidenform bra

Campania  „am visat ca ……. in sutienul meu Maidenform” (I dreamed…in my Maidenform bra) a avut succes care a rasunat timp de 20 de ani.

William a murit în 1958. Ida a rămas la locul de muncă,  până când a suferit un accident vascular cerebral în 1966. Ea a murit de pneumonie în 1973, lăsând mostenire compania de milioane de dolari fiicei sale, Beatrice.

Reclame

7 comentarii

Din categoria Jurnalul scumpei Charlott

7 răspunsuri la „Ea a inventat sutienul: Ida Rosenthal

  1. sunt de acord cu bbyd0ll 🙂

  2. @hime; bbyd0ll: huuuuuuuuuuuuuuuuuuu ….. huuuuuuuu
    eu ii vreau liberi …. 😀 nu stiu ce i-a venit si lu asta sa inventeze aceste custi 😛

    • invibilule, vezi tu, tocmai de asta purtam noi, femeile, aceste „custi”: ca sa ii facem pe barbati sa reactioneze ca tine!dar daca nu ar exista „custile,” nu stiu cit de arzatoare ar mai fi dorinta asta de a fi liberi; ai vazut ce incintate au fost femeile de sutienul Idei; stiau ele ce stiau…si parerea mea e ca forma aia „ascutita” avantaja orice sin, fie el mare sau mic

  3. @ invizibilul- prefer sa nu-i las liberi in fata oricui ;;)

  4. @phidas: stiu si eu… oare chiar a fost o greseala asa de mare? 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s