Ferestrele ar trebui sa danseze

O fatada de bloc colorata. Plante tisnind dintre caramizile blocului la vremea lor. Podea unduita. Un spatiu urban transformat in arta. Locatari in acest spatiu. Un fel de castel de turta dulce in stil Gaudi. Aceasta este HundertwasserHaus din Viena.

Artistul care a intiat acest proiect este Friedensreich Hundertwasser. Nu va chinuiti sa ii pronuntati numele, mai bine vizitati-l pe wikipedia .

Ideea lui a fost de a face un dialog intre oameni si natura, ambele parti fiind invitate sa participe ca parteneri egali. Nu te poti abtine sa nu te duci cu gindul la Gaudi cind vezi lucrarile lui Hundertwasser, mai ales ca au facut parte amindoi din curentul art-nouveau. Numele artistului vienez este legat de miscarea secesionista, fiind profund influentat de liderul acesteia, Gustav Klimt. In stilul artei moderne,  a pictat o multime de  cladiri si locuri, ba chiar si o gara, colaborind cu diversi arhitecti.

Va voi cita citeva principii expuse pe blogul dedicat artistului. Cel mai mult mi-a placut articolul despre dictatura ferestrelor si dreptul de a fi al ferestrelor.

„Unii oameni spun ca o casa este facuta din ziduri. Eu spun ca este facuta din ferestre. Fiecare fereastra are dreptul la propria viata, propria individualitate. Aparthaidul raselor ferestrelor trebuie sa inceteze.

Copiilor trebuie sa li se permita sa zgirie si sa vopseasca peretii zidurilor publice, cit de mult pot miinile lor ajunge. Picturile murale realizate astfel vor fi in beneficiul tuturor , casele iesind din anonimat. Zidurile pot fi reinnoite in fiecare an, daca se vor lipi placi de ipsos pe cladiri. Iarba si copacii trebuie sa aiba conditiile optime sa poata creste pe toate suprafetele orizontale de sub cerul liber, iar pe lift sa creasca arbori.
Orizontala apartine naturii.
Verticala aparţine omului.”

Vizita la acest loc nu va ramine pentru mine o simpla vizita. Am inceput sa ma documentez despre Hundertwasser. Mi-am luat pina si un album Tachen in germana, fara sa stiu germana. Pot vedea imagini fara sa inteleg limba. Apoi am recitit despre Gaudi. Apoi am inceput sa iau legatura cu oameni de linga mine. Dupa cum v-am spus, sa afli despre Hundertwasser nu poate ramine fara consecinte. Va voi tine la curent cind va fi cazul.

Reclame

6 comentarii

Din categoria Viena

6 răspunsuri la „Ferestrele ar trebui sa danseze

  1. Poate am să te șochez, dar eu cred că Hundertwasser și Gaudi nu construiesc case în care să se locuiască, ci case/clădiri care să fie privite…

  2. ”Unii oameni spun ca o casa este facuta din ziduri. Eu spun ca este facuta din ferestre.”
    Mie mi se pare straniu, o fereastră te duce cu mintea la sticlă, iar sticla la borcan, vitrină… ce ar fi locuitorii unei case-borcan sau a unei case-vitrină? Exponate …

  3. Iar te-ai lăsat păgubașă?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s